Čo jesť PRED a PO cvičení

Keď už sa rozhodnete na sebe zapracovať, nerobte zbytočné chyby zlou voľbou jedla. Poradíme vám, ktoré je to najlepšie pre rýchle spaľovanie. Prečítajte si rady od odborníkov na diéty, ktorú vyspovedal portál doma.nova.cz. 

Kedy je váš metabolizmus najefektívnejší?

"Ranným cvičením si naštartujete metabolizmus na celý deň. Rizikom ale je, že potom aj viac zjete," konštatuje Pavel Suchánek, odborník na šport a výživu z Fóra zdravej výživy. 

Podporte vaše cvičenie správnym jedálničkom

Zamerajte sa hlavne na aeróbne aktivity a urobte si na ne čas trikrát týždenne po hodine, lepšie je to však 90-minút. Vybrať si môžete aerobik, nordic walking, bicykel, spinning, zumbu a iné tanečné hodiny. Neuškodí vám ani posilňovňa, kde si nechajte 35 minút na posilňovanie s malou záťažou, cvičte série po dvadsať opakovaní a na záver si dajte aspoň 40 minút rotopedu. Sledujte tiež hladinu tepovej frekvencie, ktorá by sa mala pohybovať okolo 65-75 % vášho maxima. 

Na tanier si dajte:

Pred cvičením zvoľte ľahko stráviteľné jedlá, ktoré vám nebudú dlho ležať v žalúdku. Ideálne by mali obsahovať menej vlákniny a živočíšnych bielkovín a naopak viac celozrnných potravín či cereálií. Vhodné je aj ovocie, biely jogurt alebo pohár sójového mlieka. Zo zeleniny voľte takú, ktorá obsahuje veľa vody. 

Po cvičení zameranom na chudnutie aspoň hodinu a pol nejedzte. "Vaším prvým jedlom po cvičení by mala byť zelenina doplnená bielkovinovou potravinou s nízkym obsahom tuku. Skúste teda restovanú zeleninu alebo šalát doplnený kúskom syra, mäsa alebo jogurtovou zálievkou. Prílohy vynechajte," odporúča nutričná terapeutka Věra Boháčová. 

Zdroj: https://www.tvnoviny.sk/uvod                                                                                                                                                    obrázok zdroj: recepty.blesk.cz