Raw vegánske čipsy

Raw vegánske čipsy z ružičkového kelu

Celkový čas : 48 hodín aj so sušením

Príprava: 20-30 minút

Množstvo: 5 šálok

 

Raw vegánske čipsy z ružičkového kelu

raw_veganske_cipsy_mmagazin1

Ingrediencie:

6 šálok nakrájaného (3 mm) ružičkového kelu

1 šálka kešu orieškov (namočené do mäkka, opláchnuté a vysušené)

1/2 šálky vody

3 lyžice organického javorového sirupu

3 lyžice tamari (s nízkym obsahom sodíka) alebo kokosové aminos

1/2 citrónu (odšťavený)

1 lyžička chilli vločiek (môžete vynechať, ak neobľubujete štipľavé jedlo)

himalájska soľ a korenie (podľa chuti)

raw_veganske_cipsy_mmagazin

Postup:

1. Umiestnite plátky ružičkového kelu do misky a dajte ju bokom.

2. Vymixujte do hladka kešu oriešky, vodu, javorový sirup, tamari a citrónovú šťavu vo vysokorýchlostnom mixéri.

3. Pridajte chilli vločky, soľ a korenie.

4. Zmesou zalejte nakrájaný ružičkový kel a premiešajte.

5. Sušte pri teplote 145 °C po dobu 45 minút. Potom znížte teplo na 115 °C a sušte 24 – 48 hodín (aj v tomto prípade je jedlo raw).

Najlepší a najrýchlejší spôsob, ako sušiť surové potraviny je začať pri teplote 145 °C po dobu prvých 45 minút a potom teplotu znížiť na 115 °C pre zvyšok sušenia. Vaše jedlo tak bude stále surové! V prvej fáze sušenia jedlo len stráca vodu. Teplota jedla však zostáva pod 118 °C.

Ak dodržíte tento postup:

1. znížite čas sušenia

2. znížite šancu na fermentačné deje, pretože sušíte naozaj dlhú dobu

3. znižujete pravdepodobnosť tvorby plesní a baktérií

Nemusíte sa obávať toho, že vaše jedlo nebude raw. Len sa uistite, že ste nastavili časovač, aby ste nezabudli znížiť teplotu po prvých 45 minútach! Samozrejme, v prípade, že potraviny, ktoré ste vysušili a pre zlepšenie chuti si bude vyžadovať ešte pár hodín vysušiť, môžete preskočiť vyššiu teplotu a začať sušenie pri 115 °C.